Galele Feroviare 2009


Primul premiu decernat de către Club Feroviar, cel de excelenţă în domeniul feroviar pentru afacerea anului a fost câştigat de către Valer Blidar, preşedintele companiei Astra Vagoane Călători, pentru iniţiativa de a înfiinţa Banca Comercială Feroviară (BCF).
Premiul de excelenţă în domeniul feroviar pentru activitate industrială a fost decernat companiei Alstom Transport SA pentru demararea realizării, la uzina proprie din România, a boghiurilor pentru trenurile Pendolino ce circulă în Italia, Cehia şi Finlanda.
CFR Marfă, operatorul naţional de transport feroviar de marfă, a primit din partea Club Feroviar premiul de excelenţă în domeniul feroviar pentru iniţiativă în afaceri, pentru lansarea în luna august a serviciului de transport RO-LA. Pe lângă iniţiativă în afaceri, lansarea serviciului RO-LA este totodată un proiect menit să ajute la conservarea mediului înconjurător şi la descongestionarea drumurilor naţionale, prin transferarea unui număr cât mai mare de camioane, pe şine.

Un alt operator, de data aceasta, de transport urban, Metrorex, a primit premiul de execenţă în domeniul feroviar pentru dezvoltarea transportului pe şină. Este un premiu binemeritat deoarece, la ora actuală, metroul bucureştean este cel mai eficient mijloc de transport din aglomeratul Bucureşti, acesta transportând zilnic peste 25% din călătorii care aleg mijloacele de transport în comun. Metrorex va sărbători, anul acesta, la 19 noiembrie, 30 de ani de înfiinţare.
Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) a primit premiul de execelenţă în domeniul feroviar pentru păstrarea tradiţiei în transportul pe şină, anul acesta, în luna septembrie, RATB sărbătorind 100 de ani de la înfiinţare, ocazie cu care regia a organizat, pe 19 septembrie, o paradă de tramvaie începând de la cele trase de cai şi terminând cu Bucur LF, ultimul tip de tramvai cu podea semi-joasă.
In 2009, premiul de excelenţă în domeniul feroviar pentru întreaga activitate i-a revenit doamnei Viorica Beldean, ca recunoaştere a muncii şi efortului depuse de către domnia sa pentru promovarea şi susţinerea metroului bucureştean. Viorica Beldean, în prezent preşedinte de onoare al Consiliului de Administraţie al societăţii Metroul SA şi consultant în cadrul aceleiaşi companii, este o activă susţinătoare a înfiinţării Autorităţii de Transport Metropolitan pentru Bucureşti.